top of page

De nuance regeert de wereld

“De nuance regeert de wereld” schreef Fagus, een Frans dichter en aforismenschrijver, in 1908. Persoonlijk vind ik dat er in onze huidige samenleving veel te weinig nuance is, zeker vanuit de mainstream media én vanuit onze politiek. Mensen die nuance trachten te brengen worden de laatste jaren steeds meer publiekelijk gelyncht. Dit zien we op zeer veel domeinen overigens. Zelf heb ik getracht deze nuance de laatste jaren wat te brengen naar aanleiding van een virus dat ons leven nogal overhoop heeft gegooid en daardoor heb ik zelf mogen vaststellen hoe een groot deel van de samenleving zich tegen kritische stemmen heeft gekeerd. Eigenlijk ben ik eerder dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken, want dit heeft me doen inzien dat ik naar veel meer zaken ook kritischer zou moeten kijken. Om die reden besloot ik enkele maanden geleden om op mijn website de bijdragen van Luk Adang te delen. Luk is kritisch tegenover de ‘groene’ waanzin waar we ongeveer dagelijks, en trouwens steeds meer, mee geconfronteerd worden. Ik vind zijn teksten bijzonder leerzaam en ik post deze dan ook met zeer veel plezier, omdat ik het gevoel heb dat ik op die manier toch af en toe wat zaadjes plant. De media die onze vierde macht zou moeten zijn doen dit immers veel te weinig. Er zijn echter gelukkig wel uitzonderingen, ik denk dan aan Jeroen Bossaert (HLN), Ewald Pironet (Knack) en verschillende journalisten van Doorbraak. Dus ook daar moeten we nuance brengen, het is niet altijd kommer en kwel.


Ik wil via deze weg echter ook even duidelijk maken dat niet alles wat gecatalogeerd wordt als ‘groene’ energie per definitie slecht is. Dat zegt Luk trouwens ook niet. Wel moeten we kritisch genoeg zijn en niet alles dadelijk voor waar aannemen. Zelf heb ik ook zonnepanelen en rijd ik ook met een hybride wagen. Als de zon schijnt laad ik mijn auto op en op die manier is het inderdaad belachelijk goedkoop voor mij om met mijn wagen rond te toeren, weliswaar voor beperkte afstanden. Ik ben ook een grote voorstander van meer onderzoek naar nieuwe technologie, zodat dit allemaal nog performanter kan worden. Ik denk ook wel dat we daarin zullen slagen. We mogen echter niet vergeten dat veel van deze technologie niet geproduceerd wordt in Europa en dat hier vaak ook zeer veel grondstoffen voor nodig zijn die niet altijd in de beste omstandigheden uit de grond worden gehaald. Dit is trouwens ook een gigantisch understatement. Ik maak me momenteel eigenlijk vooral zorgen dat onze politici iets te hard van stapel lopen en ons leven gigantisch duur gaan maken als we te snel gepusht worden om enkel ‘groene’ energie te gebruiken. Ik ben ook van mening dat de reductie van onze CO2-uitstoot vooral een drogreden is om ons weldra nog meer te kunnen belasten en controleren. Ik heb dan ook een hekel aan te hoge belastingen en te veel controle.


Helaas moeten we vaststellen dat bijna 200 jaar na het verschijnen van On Liberty van

John Stuart Mill onze overheden opnieuw steeds meer paternalistische neigingen krijgen. Niet in het minst trouwens de partijen die pretenderen liberaal te zijn. Het probleem met paternalisme is dat, hoe goed het soms ook bedoeld is, het mensen dingen opdringt die hen ongelukkig maken of leed toebrengen. In mijn ogen misbruiken zij vaak het schadeprincipe ‘alles mag zolang je anderen maar geen fysieke schade toedoet’. Steeds meer wordt er immers gesteld dat we bepaalde maatregelen moeten implementeren om toekomstige schade te vermijden. Het principe is uiteraard zeer goed, maar ik ben er niet van overtuigd dat het ‘groene’ dogma überhaupt wel goed is voor onze planeet. Ik ben overigens wel van oordeel dat we veel meer aandacht zouden moeten schenken aan zaken die onze planeet echt gezonder maken, want daar is effectief nog veel werk aan de winkel. De onterechte focus op het klimaat, waar we toch nauwelijks of geen impact op hebben, zorgt er helaas voor dat we onze planeet nodeloos schade toebrengen. Als iemand graag elektrisch rijdt dan vind ik dat prima, als iemand echter zweert bij een diesel of een benzine motor dan vind ik dat ook prima. De nieuwe diesel- en benzinemotoren zijn trouwens niet slechter voor onze planeet dan een elektrische wagen, integendeel. Zelfs rabiate factcheckers moeten dit schoorvoetend toegeven. We hebben dus dringend nood aan media en politici die echt openstaan voor de andere kant van de medaille. Er is ook nood aan veel meer respect voor elkaars mening en visie. We moeten het niet altijd met elkaar eens zijn. Discussies zijn net aangenaam en stellen ons in staat om iets bij te leren en onze blik te verruimen. Als we allemaal wat meer nuance aan de dag leggen, zou dit allemaal iets vlotter verlopen. Laat ons er samen voor zorgen dat de nuance echt de wereld kan regeren.


Steven Arrazola de Oñate


419 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 comentários


Zaken die onze wereld gezonder maken…

In mijn ogen is de allerbelangrijkste zaak hét grote taboe voor blijkbaar zeer velen van allerlei strekkingen: geboortebeperking.

We lopen gewoon met de helft te veel op deze wereld. Bijna alle problemen worden opgelost door een maximale wereldbevolking van 4-4,5 miljard mensen. Maar blijkbaar is dat ook iets dat je absoluut niet mag zeggen…

We leven in een tijd van vergunningen. Je hebt ze voor alles nodig. Voor het kappen van een boom, het leggen van een verhard pad in je tuin, om te gaan vissen, met de auto te rijden, om eten te mogen serveren en zelf om dieren te adopteren/mogen houden.

Die vergunningen zijn allemaal van hoger hand opgelegd. Raar dat men…

Curtir

Ik zorg graag mee voor meer nuance. Dialoog kan daarbij helpen. Ik nodig u dan ook vriendelijk uit om mensen niet steeds te blokkeren als ze een andere mening hebben dan de uwe. Vrijheid van meningsuiting werkt in twee richtingen, niet?

Curtir
Respondendo a

Misschien opent dat de deur naar wat zelfreflectie, en de reden waarom sommige van uw posts ook af en toe verdwijnen op andere media


Curtir

Met uw kleine steun blijft deze website online zonder reclame

Doneer een bedrag naar keuze. Met €1 euro zijn wij al enorm tevreden.

Dankjewel voor uw steun!

bottom of page