top of page

Woke versus Erfgoed: De Strijd om Zwarte Piet

Bijgewerkt op: 9 feb.

Het is bijna half november en de gezelligste tijd van het jaar staat voor de deur, vooral voor jonge kinderen die reikhalzend uitkijken naar de komst van Sinterklaas en zijn beste vriend, Zwarte Piet. Tradities die ons verbinden en warmte brengen staan de laatste jaren echter enorm onder druk. Er zijn immers mensen, die zichzelf inclusief links noemen, die Zwarte Piet willen uitroeien. Dezelfde ‘deugers’ zorgen ervoor dat kerstmarkten worden omgedoopt tot 'winterfeesten'. Het lijkt alsof alles wat met onze tradities en folklore te maken heeft, moet verdwijnen.


Deze trend past volgens mij perfect in de woke-agenda van globalisten die (zogezegd) streven naar maximale individuele vrijheid. Ze bepleitten een neoliberaal model maar ironisch genoeg grijpen ze terug naar communistische/marxistische recepten. Het communisme is een sociale, politieke en economische ideologie gericht op de verwezenlijking van een klasseloze en socialistische samenleving. Als we binnenkort allemaal een digital wallet hebben met digitale euro’s en een basisinkomen voor zij die gehoorzaam zijn komen we daar volgens mij toch aardig in de buurt. De explosie van slimme camera’s doet mij daarnaast ook denken aan het obsessief willen controleren zoals gebeurde ten tijde van de totalitaire Sovjet-Unie. Net als in de Sovjetperiode moet ook alles wat met cultuur en geloof te maken heeft verdwijnen. Zo worden normale zaken uit het verleden als des duivels beschouwd, terwijl de meest bizarre ideeën (LGBTIQABCDEFG+) als normaal worden gepropageerd. (Uiteraard heb ik het hier niet over de eerste drie letters van dit acroniem want daar heb ik geen enkel probleem mee, wel met de andere letters die wijzen op mentale stoornissen). Het inclusieve links lijkt vastbesloten om onze cultuur te herdefiniëren en alles moet wereldwijd een soort klasseloze eenheidsworst worden.


Bovenstaande paragraaf wordt al eens weggezet als een complottheorie. Doch zijn er volgens mij genoeg elementen die aangeven dat het geen al te dwaas idee is. Recentelijk heeft bijvoorbeeld ook Facebook zich in deze strijd gemengd door foto's en video's van Zwarte Piet te verwijderen, met het argument dat het racistisch is en niet in lijn is met de communityrichtlijnen van het platform. De Amerikanen bemoeien zich blijkbaar met een kinderfeest in Vlaanderen en Nederland, wat nogmaals aantoont dat sociale mediaplatforms bewakers zijn geworden van de eerder aangehaalde globalistische agenda. Wie tegen deze agenda ingaat, wordt al snel gecensureerd of verbannen. Dit heb ik zelf de afgelopen jaren al genoegzaam mogen ondervinden.


Opvallend genoeg heeft nu ook Extinction Rebellion (XR), een internationale activistische beweging gericht op klimaatverandering, zich in Nederland in de discussie over Zwarte Piet gemengd. Deze beweging, opgericht in 2018 in het Verenigd Koninkrijk, ontvangt financiering van grote spelers zoals de Rockefeller Foundation, George Soros, Bank of America, en de Bloomberg Philanthropies Foundation. Tot nu toe richtten ze zich op dwaze acties en vernielingen om aandacht te vragen voor het klimaat, maar nu hebben ze aangekondigd acties te voeren tegen Zwarte Piet, in samenwerking met de linkse beweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Nederland.


In Nederland heeft XR zich aangesloten bij KOZP, dat al jaren op een agressieve manier actie voert tegen het kinderfeest. Opvallend is dat de actiegroep tegen Zwarte Piet ook in Vlaanderen, onder de naam 'België kan het,' actief is geworden. Ze hebben verschillende acties aangekondigd, waarbij de werkwijze van hun Nederlandse vrienden doet vermoeden dat ze ook bij ons niet zullen terugschrikken voor bruutheid. Ondanks een verbod van de lokale burgemeester Emmily Talpe, voerden ze vorige vrijdag acties uit bij de intocht van Sint-Maarten in Ieper en plannen ze de komende weken verstoringen tijdens de intrede van Sinterklaas in Lier, Kortrijk, en Brasschaat. Deze protesten komen dus niet voort uit lokale onvrede, maar worden georganiseerd door groepen met belangen die buitenlands gefinancierd worden. Is er dan geen enkele onderzoeksjournalist die zich de vraag stelt waarom een internationale klimaatbeweging zich bemoeit met een kinderfeest in Vlaanderen en Nederland?


De vraag rijst: wie is het volgende slachtoffer van deze politieke correctheid? Zal binnen enkele jaren Sinterklaas moeten wijken omdat het een man is en geen vrouw? Moeten we schaakspellen aanpassen omdat wit altijd begint? Tegenwoordig verschiet ik van niets meer.


Ik ga me alleszins de volgende maanden en jaren blijven verzetten tegen deze woke-waanzin. Ik roep jullie dan ook op om vooral te blijven genieten van onze tradities en folklore. Het is van belang om onze cultuur te koesteren en te beschermen tegen de dreiging van politieke correctheid en globalistische agenda’s. Ik zal in ieder geval samen met mijn jonge kinderen blijven genieten van Sinterklaas én Zwarte Piet en hoop dat velen met mij datzelfde doen. Deze winter kijk ik uit naar gezellige momenten waarbij ik met genoegen een jenever zal drinken op kerstmarkten, waar traditionele kerststalletjes te bewonderen zullen zijn. Traditionele waarden en feesten verdienen het om gekoesterd te worden in een wereld die steeds sneller lijkt te veranderen.


Steven Arrazola de Oñate1.037 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 Comments


Voelt u zich beter door mij, als transgender, geestesziek te noemen? In welke mate konden we mensen die zich lieten inenten met een niet-getest vaccin tegen een overgehypte snotvalling geestesziek noemen? Of kunnen we mensen die vier uur per dag aan hun smartphone spenderen geestesziek noemen? En wat dan te denken van mensen die hun vrijheid vrijwillig afstaan en de controle over hun leven aan de overheid overlaten. Zijn die niet geestesziek?


U schrijft ook waarschijnlijk wat u publiek graag leest en transmensen zijn waarschijnlijk niet zo uw doelpubliek ... Ik vind het toch jammer, zag u als een positief iemand die mij mee door die vreselijke coronawaanzin heeft gesleurd. Maar nu valt ge ook van uw sokkel. Ik zorg…

Like

W
W
Nov 15, 2023

Sinterklaas - de adem van God (antrovista.com)


Las ook dit , uitspraak in 1865 dr Eelco Verwijs ( Vok archief )

"Nederland moet zijnen Sinterklaas behouden , met hand en tand zijn feest in eere houden ,trots een hoop knorrige duisterlingen en fijne kwezelaars die alle Poëzie uit der kinderen hart willen verdrijven "

Like

Het was voor ons kinderen de allermooiste tijd, brieven schrijven naar de goede sint hoeveel miljarden kinderen hebben dat niet gedaan ook mijn kinderen en kleinkinderen. Laat niemand zich met haat vullen maar LIEFDE voor alles. Steven en Luc mijn grootste respect wat jullie doen voor eenieder.

Met liefde

Onze kleinkinderen, kinderen en mijzelf

❤❤

Like

Richard Beek
Richard Beek
Nov 14, 2023

Zoals door Peter al terecht aangekaart dat ook tradities aan verandering onderhevig zijn en dat we, of we er nu blij mee zijn of niet, de samenstelling van de bevolking ook aan verandering onderhevig is geworden en waarvan een deel zich unheimlich bij voelt, dan is het niet moeilijk om die traditie wat aan te passen en weer zoals de fantasie het toeliet dat Piet door de schoorsteen naar beneden kwam en dus wat beroet was. Dus niet pikzwart maar net zo min blauw of geel zoals sommige dwazen doen, maar als dat traditie wordt dan heb je de komende tijd blauwe en gele pieten erbij. Kortom tradities zijn aan verandering onderhevig net zo goed als de klompendans, als die…

Like

Peter Braet
Peter Braet
Nov 14, 2023

Het blijft een kinderfeestje en het is totaal verwerpelijk daar de boel op stelten te zetten. Door wie dan ook. Toch veranderen tradities, hier wat erfgoed:

Uit de tijd toen de Sint zeker niet "er zijn weer geen stoute kinderen gevonden dit jaar" ging zeggen want er waren vele luiwammesen die géén lekkers kregen en daarom was er desnoods de roede als die luieriken daar moeilijk over gingen doen. Om te verhinderen dat vader zijn broeksriem moest uithalen. Traditie uit de tijd van de kinderarbeid. In de middeleeuwen had ie zelfs een demon bij om de kinderen in zijn zak naar de hel te brengen... In de negentiende eeuw werden de Pieten, nog steeds zwart, al wat vriendelijker zolang de…


Like

Met uw kleine steun blijft deze website online zonder reclame

Doneer een bedrag naar keuze. Met €1 euro zijn wij al enorm tevreden.

Dankjewel voor uw steun!

bottom of page