top of page

Staat het tijdperk van digitale slavernij voor de deur?


Met het oog op een veilige, betrouwbare, en naadloze toegang tot grensoverschrijdende openbare en particuliere diensten in de EU, is er gisterenavond een definitief politiek akkoord bereikt tussen de Raad en het Europees Parlement. Dit akkoord legt de basis voor een nieuw kader betreffende de Europese digitale identiteit (eID). Tenzij onverwachts verworpen tijdens de plenaire vergadering (een onwaarschijnlijk scenario), zal dit kader binnenkort van kracht worden. Als gevolg hiervan zullen EU-burgers in de nabije toekomst beschikken over een digitale portemonnee. Het lijkt erop dat de Europese Unie volledig de Chinese aanpak volgt ten opzichte van haar burgers. Het kwam deze ochtend niet in de media dus schrijf ik er maar even een bericht over. Onze journalisten vinden het blijkbaar niet relevant, mij lijkt het net heel belangrijk. Indien onze journalisten zich op dit nieuws zouden richten, zullen zij waarschijnlijk de voordelen van deze digitale identiteit benadrukken. Het is onmiskenbaar dat er voordelen aan verbonden zijn. Niettemin, naar mijn mening, brengt dit ook aanzienlijke risico's met zich mee. Deze 'digitale portemonnee' zal meer omvatten dan alleen een digitaal paspoort; het zal alle informatie bevatten die de overheid over een individu wenst te weten, waaronder persoonlijke gegevens, biometrische informatie, medische dossiers, en binnenkort ook de digitale euro (CBDC) die momenteel in ontwikkeling is. Zoals we hebben gezien tijdens de COVID-19-pandemie, zal de overheid de mogelijkheid hebben om iemands bewegingen te volgen, zij het momenteel op "vrijwillige" basis. We weten echter ondertussen hoe veranderlijk het woord “vrijwillig” is.

Slechts een week geleden waarschuwden nog tal van academici en privacy-experts dat het nu overeengekomen wettelijke kader Europese regeringen dramatisch is voor alle Europeanen. Het systeem zal onze overheden in staat zal stellen om zowel hun eigen burgers als inwoners in de hele EU te surveilleren door hen de technische middelen te verschaffen om versleuteld webverkeer te onderscheppen. Dit zou resulteren in een ernstig verlies van privacy. Het lijkt erop dat we ons in een zorgwekkende situatie bevinden, en te weinig mensen zijn zich hiervan bewust.


Dit systeem dat nu weldra wordt geïmplementeerd is te veel macht voor welke regering dan ook. Ongeacht de bedoelingen, dit zal worden misbruikt en de bevolking zal lijden. Alle regeringen zullen worden gecorrumpeerd door de macht. Als je 1984 nog niet hebt gelezen, doe dat dan voordat het boek verboden wordt, want dit nieuwe Europese initiatief is de grootste stap naar het realiseren van de Orwelliaanse dystopie.


Via deze weg zou ik jullie daarom willen oproepen om binnenkort niet mee te stappen in dit systeem. Weiger om deze digitale ID te gebruiken. Met hoe meer mensen we dit afwijzen hoe groter de impact zal zijn.


Steven Arrazola de Oñate392 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page