top of page

Emigreren wordt (veel) moeilijker

Vandaag wil ik je er bewust van maken dat als jij plannen hebt om te emigreren, het dringend tijd is om daar werk van te maken.


Eind september gaf ik een presentatie rond ‘flag theory’ voor 1000 bewuste ondernemers. Ik stelde aan het publiek de vraag ‘Wie denkt erover na om België/Nederland te verlaten?’ Tot mijn verbazing stak meer dan driekwart hun hand in de lucht…


Hoe harder de crisis in België en Nederland toeslaat, hoe moeilijker het zal worden er weg te geraken.


Dit zijn de 4 redenen waarom dat zo is:

  • De val van Europa

  • Druk op fiscale ‘achterpoortjes’

  • Emigreren uit het Westen is een groeimarkt (vraag & aanbod)

  • De strijd tegen emigranten uit ‘solidariteit’


Laat ons beginnen met wat dieper in te gaan op deze verschillende redenen en dan af te sluiten met mogelijke oplossingen.


1. De val van Europa


Ik heb al veel geschreven over dit onderwerp. De drijvende krachten hierachter zijn: een falend financieel systeem gebouwd op schulden, immigratie(crisis), het einde van toegang tot goedkope energie en een onmogelijke ‘groene’ transitie, negatieve demografische trends in het Westen, een disfunctionele welvaartsstaat en de staatsgreep van corrupte supranationale instellingen die niet de belangen van de burger dienen.

Zie ook:


Een falend systeem zal steeds meer geld nodig hebben om zichzelf in stand te houden, terwijl de bevolkingsgroep waarop men zich in stand kan houden steeds kleiner zal worden. Zij die productief zijn in de Westerse samenleving zullen dus steeds zwaarder gestraft worden. Dit is een onhoudbare situatie.


2. Druk vanuit het Westen op ‘achterpoortjes’


We zien de laatste jaren ook een steeds groter wordende druk op ‘achterpoortjes’; landen die interessante fiscale voorwaarden bieden aan nieuwkomers. Men wil dit uiteraard minimaliseren of vermijden in Europa, omdat men belastingbetalers nodig heeft om het systeem te kunnen blijven draaien. Belastingen zijn de brandstof van de gevangenis waarin de meerderheid van de Westerlingen vastzit. De natte droom is een globaal tax systeem, waar ook effectief werk van wordt gemaakt:Men zegt het hierboven letterlijk: ‘The Tax Challenges Arising from the Digitalisation of the Economy’.

Zoals ik ook uitleg in Europa: een (digitale) gevangenis? is het grote probleem dat het huidige systeem van belastingen (de afroming van onze productiviteit) gebaseerd is op fysieke grenzen van natiestaten. Digitalisatie zorgt ervoor dat steeds meer mensen hun inkomen kunnen verdienen buiten die grenzen wat voor het individu dus kansen schept maar voor het huidige systeem zelf een enorme bedreiging vormt.We zien supranationale overheden een nieuw controle grid bouwen omdat steeds meer mensen zich buiten de fysieke grenzen van één natiestaat kunnen begeven.


Niet dat ik tegen belastingen/bijdragen aan de gemeenschap ben. Waar ik wel een probleem mee heb is waar die belastingen werkelijk voor worden gebruikt. Als jij deze mails leest, wil dat zeggen dat je ook door hebt dat er iets grondig mis is met dit systeem en dat het tijd is om jouw toekomst niet langer te laten bepalen door zij die dit systeem controleren.


Een aantal observaties in de laatste jaren maakt ook duidelijk dat vele (tot nu toe interessante) opties moeilijker zullen worden of zelfs zullen wegvallen (Portugal, Malta, Turkije, Caraïben, etc.)


Dit soort druk, waarbij overheden in crisistijden overeind trachten te blijven, kunnen ook extreme vormen aannemen. Jeroen Pols wist mij recent te vertellen dat men in Duitsland reeds bezig is met het uitrollen van een juridisch kader om het werven voor emigratie illegaal te maken. Dat deed mij denken aan de ‘Reich Flight Tax’, een tax van 25% op het vermogen voor Duitsers die na WOII het land wilden verlaten. En wat met het recente voorstel dat naar het Nederlandse parlement werd gestuurd met een 'exit-tax' voor zij die het land willen verlaten of zelfs reeds verlaten hebben…


Het is heel duidelijk dat men de opties om fiscaal vriendelijk opties voor burgers wil minimaliseren. Tijd dus om in gang te schieten.

3. Vraag & aanbod


De voorbije 2 jaar heeft mijn leven gedraaid rond het vinden van een beloftevolle plek en nieuwe thuis in een wereld die het noorden kwijt is. In mijn masterclass Plan B heb ik een aparte module aan de vraag ‘waar naartoe?’ gewijd. Een tipje van de sluier: Latijns-Amerika lijkt mij hét continent waar de meeste Westerlingen uiteindelijk naar toe zullen trekken. Waarom? Omdat het de ideale mix biedt tussen vrijheid en moderne infrastructuur (na 7 maanden in Afrika te hebben gewoond besef ik hoe belangrijk dat tweede is). Veel Westerlingen willen wel vertrekken maar dat gaan ze niet doen als dat betekent dat ze het comfort, stabiliteit en veiligheid die ze gewend zijn grotendeels moeten opgeven.


Waarom zeg ik dit? Omdat er dus trekpleisters aan het ontstaan zijn en ook daar geldt de wet van vraag & aanbod: hoe eerder je erbij bent, hoe goedkoper én hoe meer opportuniteiten je op die plekken kan vinden.


Maak je daarin geen illusies, een gedigitaliseerde wereld zorgt ervoor dat er nieuwere, modernere en beter georganiseerde toevluchtsoorden aan het ontstaan zijn. Nadeel? Hoe langer je wacht, hoe duurder deze plekken zullen worden (en ze zijn al niet langer spotgoedkoop). Voeg daar nog aan toe dat de koopkracht van de € en de gemiddelde EU-burger steeds verder wegzakt en je krijgt in de nabije toekomst een situatie waarbij emigreren naar een interessante plek simpelweg niet meer te betalen is voor de gewone man/vrouw.


Kortom, je wil vanuit financieel oogpunt een leegloop van het Westen voor zijn.


4. Sociale ‘rechtvaardigheid’ en ‘solidariteit’


En dan tenslotte, een trend die ik stilaan zie opkomen is de morele vinger die zal worden gewezen naar mensen die zich vrij kunnen maken van een falend systeem en als ‘profiteurs’ zullen worden bestempeld door zij die het niet kunnen. Uiteraard zal de overheid dit narratief ondersteunen en subsidiëren. ‘Extreem rechts’, ‘anti-overheid’, tot zelfs ‘terrorist’. Het in hokjes plaatsen van kritische stemmen zal de komende jaren nog verder groeien. Ik zie dit zelf nu al vaak terugkomen in reacties die ik krijg van oude kennissen.Het ding is, moet je bijdragen aan een gemeenschap? Ik vind van wel... Zijn belastingen in hun huidige vorm daarvoor de beste manier? Nee, want dat geld verdwijnt in een diepe put die een systeem sponsort dat jou klein houdt.


Het doel van mijn werk is niet om ervoor te zorgen dat je nooit meer belastingen moet betalen. Mijn doel is ervoor te zorgen dat jij soeverein kan worden met je eigen energie zodat je vervolgens op elk gebied, jouw maximale impact kunt maken en dat dus ook binnen je gemeenschap (of die nu lokaal, internationaal, fysiek, digitaal of een mix is). ‘Flag Theory’ is daarbij een van de beste strategieën daarin.


Hoe pak je dit nu aan?

  • Research interessante oorden en ga ze bezoeken.

  • Diversifieer je huidige vermogen op een globale manier in assets die zoveel mogelijk buiten het systeem bestaan

  • Maak je inkomen zo locatieonafhankelijk mogelijk

  • Zet een flexibele en fiscaal gunstige internationale fiscale structuur op

  • Schrijf je uit in BE/NL

  • LIVE LIFE (nog het meest belangrijke)


Wil je zelf leren inzetten op een snel veranderende wereld en ontdekken hoe je vlaggetjes kan gaan planten om je vrijheid te maximaliseren? Mijn masterclass Plan B leert je exact dat.


Benjamin Van Doorslaer913 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Alfons de Kok
Alfons de Kok
Nov 01, 2023

Zelfs emigreren binnen de EU bestraft men.

We zijn sinds een tiental jaren fiscaal resident in Tenerife. Beiden 80 jaar en 60j gehuwd sinds 12 oktober 2023. Nooit gedopt noch ziekenkas, altijd gewerkt als zelfstandige met een pensioen van 1500 € voor ons beiden. IGO (extra inkomst voor ouderen van 350€ werd terug afgenomen omdat we in Tenerife gingen wonen. (om gezondheidsredenen raadde men ons dat 15 jaar geleden aan, door het UZ Leuven).

We hebben ook een extra verzekering Hospitalia+ maar ondanks dat we daar al meer dan 25 jaar extra (ong 500€/per kwartaal) voor betalen en nog steeds betalen. Maar die maatschappij hier veel minder dekking dan in België maar aan zelfde premies. We durven ze echter ni…


Like

Met uw kleine steun blijft deze website online zonder reclame

Doneer een bedrag naar keuze. Met €1 euro zijn wij al enorm tevreden.

Dankjewel voor uw steun!

bottom of page