top of page

De Glazen Bol: De Donderende Donderdag van Conner

In de afgelopen maanden heb ik de capriolen van Conner Rousseau, de illustere voorzitter van Vooruit, nauwlettend gadegeslagen. Zijn reacties op beschuldigingen en geruchten waren zo voorspelbaar dat mijn glazen bol zichzelf bijna verveelde. Dus met een verrassende dosis voorspellende moed, durf ik nu te onthullen wat er te gebeuren staat op aankomende donderdag. Laten we eens kijken of mijn glazen bol nog net zo scherp is als tijdens de hoogtijdagen van de pandemie. Nu, laten we duidelijk zijn, dit is allemaal puur satire, of misschien ook niet. We weten inmiddels dat Conner niet bepaald fan is van satire, dus ik dacht, laten we het dan maar eens proberen. En ja, ik geef toe, ik ben soms ook niet het meest aangename personage, maar laten we daar nu even niet op inzoomen.


Donderdag staat Conner een verhoor te wachten, en waarom, vraag je je af? Wel, hij wordt beschuldigd van mogelijk racistische opmerkingen richting politieagenten voor een café in het pittoreske Sint-Niklaas, in de nacht van 1 op 2 september. Conner had reden tot feesten die bewuste nacht, want van hooggeplaatste bronnen binnen justitie had hij gehoord dat slechts vier dagen later de derde klacht wegens grensoverschrijdend gedrag op mysterieuze wijze zou verdwijnen. Het duurde wat langer dan hij had gehoopt, maar laten we eerlijk zijn, rechtsgang moet nu eenmaal wachten tijdens zomervakanties. Iedereen verdient toch twee maanden vakantie? Daarnaast was er nog een bijkomende reden tot feesten want Conner had ook al een afspraak geregeld met niemand minder dan de koning op 6 september, om te rapporteren over zijn geheime onderhandelingen met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Conner mocht triomfantelijk verkondigen dat er een briljant plan was gesmeed voor een Vivaldi 2-regering, waarbij de MR overboord zou worden gegooid (want serieus, wie kan die Bouchez nog uitstaan?) en de N-VA hun plaats zou innemen. Als het nodig zou zijn, als Vlaams Belang te groot zou worden, dan wordt de Franstalige zusterpartij van CD&V, ook mee aan boord genomen. Conner kreeg zelfs de gelegenheid om zichzelf te kronen tot premier. Als tegenprestatie zou hij zijn socialistische vriend Magnette overtuigen om wat toe te geven op sociaaleconomische thema’s, en er zouden meer bevoegdheden voor de gewesten en gemeenschappen komen, omdat Bart het aan zijn achterban moest kunnen verkopen. Het regeerakkoord lag al klaar, en na de volgende Zwarte Zondag van 9 juni 2024 moesten de traditionele partijen laten zien dat ze verantwoordelijkheid konden nemen.


Conner moest natuurlijk wachten tot de derde klacht was ingetrokken om zijn afspraak met de koning te kunnen waarmaken. De timing was perfect, want het gaf de pers iets anders om over te praten dan alleen zijn controversiële gedrag. Het vooruitzicht van het premierschap bracht Conner in een euforische stemming. Er werd flink gefeest (en hoe), en Conner leek geen grenzen meer te kennen. “C'est pour la petite bourgeoisie qui boit du champagne…” Totdat hij plotseling een politieauto voor de deur van het café zag staan. Het waren dezelfde agenten die hem jaren geleden al flink dwars hadden gezeten. Hoe durfden die kerels het aan om de toekomstige premier die over vier dagen de koning zou bezoeken, in de gaten te houden? Conner besloot hen te vertellen dat ze moesten vertrekken. Immers, een premier is de baas van de politie, nietwaar?


Helaas voor Conner waren de agenten zijn vroegere gedrag niet vergeten en waren ze deze keer goed voorbereid. Ze droegen allemaal bodycams, want ze hadden geleerd van eerdere zaken waarin de rijke Rousseau-telg ongeschonden uit de strijd was gekomen. Deze keer zouden ze geen risico nemen, en als het Openbaar Ministerie weer in gebreke bleef, zouden ze de beelden aan de pers lekken. Ze wisten namelijk dat enkele vastberaden journalisten hun tanden hadden gezet in het Conner-dossier, ondanks de tegenwerking van hun hoofdredacteuren. Met een beetje geluk zou Conner net zo idioot doen als ze van hem gewend waren. En ja hoor, dat deed hij. Ze waren zelfs verbaasd dat Conner nog krankzinniger was dan verwacht. Hij schold de agenten uit voor alles wat lelijk was en zei zelfs dat ze zich beter zouden bezighouden met "bruine apen" die onterecht wegkwamen met van alles. Conner doelde hier op Roma-zigeuners die in Sint-Niklaas al eens durven zorgen voor overlast. Bam! Het stond op camera, een prachtig proces-verbaal met beeldmateriaal. Conner, die zich van geen kwaad bewust was, ging door met feesten. Immers, hij zou premier worden. Champagne voor iedereen! "C'est pour la petite bourgeoisie qui boit du champagne..."


Toen Conner op 6 september richting Nieuwpoort reed, na zijn ontmoeting met de koning, was hij in de zevende hemel. De koning was opgetogen over het goede nieuws dat Conner bracht. Hij was opgelucht dat er geen eindeloze onderhandelingen zouden zijn en dat er een plan was om de Vlamingen eindelijk een meerderheid te geven in de regering, met een strategie om Vlaams Belang op de lange termijn klein te houden. Conner begon zich voor te bereiden op zijn mediaoffensief. Hij oefende intensief met verschillende communicatie-experts over hoe hij het moest aanpakken, welke woorden hij moest gebruiken, zelfs zijn kledingkeuze werd nauwgezet besproken. Een maagdelijk wit overhemd leek de beste keuze. Conner oefende wel honderd keer met zijn hand op zijn hart, want als hij liegt, begint hij te knipperen met zijn linkeroog. Na een dikke week oefenen had hij het bijna onder de knie, en de lijst van de niet al te kritische journalisten waarmee hij zou spreken, was ook opgesteld. Niets kon nu nog misgaan. Conner was klaar om premier te worden!


Maar Conner had één belangrijk detail over het hoofd gezien. Hij en zijn advocaat hadden namelijk nogal fel uitgehaald naar bepaalde onderzoeksjournalisten, en die journalisten waren niet van plan om dat zomaar te laten passeren. Puur toeval bracht de bewuste aangifte van 2 september in hun handen. Toen ze hoorden dat Conner zijn mediaoffensief op 21 september zou lanceren, wisten ze dat dit het perfecte moment was om de feiten van die bewuste nacht naar buiten te brengen. Ze kenden Conner inmiddels door en door en wisten dat dit hem volledig uit balans zou brengen. En dat deed het ook. De afgelopen dagen hebben we allemaal kunnen zien hoe Conner door het lint ging. Hij moest opnieuw de hulp inroepen van bevriende rechters en bekende Vlamingen die satirische video's deelden, kregen de volle laag. Helaas voor Conner weet nu bijna iedereen wat er zich heeft afgespeeld in Bar 't Hemelrijk in Sint-Niklaas.


In de afgelopen dagen is er opnieuw hard gewerkt met de communicatie-experts, en ze staan klaar om donderdag opnieuw toe te slaan. Opnieuw zullen ze dezelfde strategie hanteren. Conner is het slachtoffer van een heksenjacht, uitgevoerd door extreemrechtse krachten! De boodschap zal opnieuw zijn dat dit al een jaar aan de gang is en dat Conner ook maar een mens is, van vlees en bloed. Jarenlang heeft hij onder enorme druk gestaan, en soms moet hij gewoon stoom afblazen, zoals op die bewuste nacht. Hij had te veel gedronken en herinnert zich eerlijk gezegd niet meer dat hij zulke verkeerde uitspraken heeft gedaan. Hij begrijpt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, want hij is absoluut geen racist. Hij is juist de politiek ingegaan om te vechten tegen extreemrechts, en dat zal hij de komende maanden en jaren blijven doen. Want laten we niet toestaan dat de echte racisten een enorme overwinning behalen, toch? Zijn partij zal nu nog meer campagnes tegen racisme en discriminatie voeren. Hij zal zelfs persoonlijk contact opnemen met de Roma-zigeuners van Sint-Niklaas om zich te verontschuldigen. En, net als veertien dagen eerder, zal hij beloven om tot aan de verkiezingen van juni 2024 niet meer te drinken. Ook deze keer zullen de geselecteerde journalisten zorgvuldig worden uitgekozen. En opnieuw zullen velen in zijn slachtofferverhaal trappen. Opnieuw zal hij op de voorpagina's van alle kranten prijken.


Conner en zijn partij zullen donderdag misschien denken dat ze de situatie hebben gered, maar helaas heeft hij de journalisten die hij heeft geschoffeerd opnieuw onderschat. Ze hebben namelijk nog een paar troeven achter de hand. Wat zijn die troeven en wat heeft Conner over het hoofd gezien? Tegen het einde van de week zal ik mijn glazen bol weer tevoorschijn halen en je daar met plezier over vertellen. Wordt vervolgd...


Steven Arrazola de Oñate

3.806 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Met uw kleine steun blijft deze website online zonder reclame

Doneer een bedrag naar keuze. Met €1 euro zijn wij al enorm tevreden.

Dankjewel voor uw steun!

bottom of page