top of page

Gratis opiniestukken

Wil je het reclamevrij houden van deze website ondersteunen? Doneer dan een bedrag naar keuze.

Bart en Conner: De nieuwe Bonnie en Clyde?

Foto van schrijver: Steven Arrazola de OñateSteven Arrazola de Oñate

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft formateur Bart De Wever (N-VA) extra werk bezorgd. Dat is toch wat we gisteren lazen in de gesubsidieerde media. Donderdagavond stuurde Vooruit De Wevers onderhandelingsnota terug, omdat de aangebrachte wijzigingen volgens de socialisten onvoldoende waren. De oefening moet volgens hen opnieuw gedaan worden. Hoewel journalisten en aanhangers van zowel Conner als Bart oprecht geloven dat de socialisten inhoudelijk niet akkoord zijn, zie ik het anders. Ik ben ervan overtuigd dat Bart en Conner al zo’n anderhalf jaar nauwe bondgenoten zijn en een afspraak hebben gemaakt. Een akkoord dat ons, als burgers, duur zal komen te staan, zowel op het vlak van vrijheden als financieel. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waarom.


Tijdens de drukke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen herwerkte Bart De Wever zijn Supernota, waarin enkele opvallende voorstellen stonden, zoals het afschaffen van de getrouwheidspremie op spaarboekjes en het schrappen van de 50 procent-belastingtarief in de personenbelasting. De Wever stelde een hervorming voor waarbij een nieuw tarief van 35 procent zou worden ingevoerd, wat neerkomt op een belastingverlaging. Vooruit is echter sceptisch over deze cijfers, vooral omdat uit berekeningen blijkt dat vooral de hogere inkomens hiervan zouden profiteren. Conner Rousseau benadrukte opnieuw, dit keer voor de microfoon van VRT Nieuws, dat “de lasten eerlijker verdeeld moeten worden,” een standpunt dat hij al langer aanvoert. “Er is geen akkoord bereikt over de vorige nota,” voegde hij toe, “en die vorige nota blijkt nu ook de huidige te zijn.” Linkse aanhangers van Rousseau juichen zijn inzet voor een eerlijker en menselijker beleid toe, terwijl de achterban van Bart De Wever woedend is. Zij voelen dat hun Grote Leider door Rousseau, die ze beschouwen als incompetent, publiekelijk in verlegenheid wordt gebracht.


Wat er momenteel echter vooral speelt is dat er morgenavond in Gent door de leden van Vooruit Gent moet gestemd worden over de mogelijke coalitie met N-VA in hun stad. Deze moet er immers komen net als in veel andere steden zoals Oostende en Antwerpen want dit is de afspraak die Bart en Conner vorig jaar hebben gemaakt. De progressieve elite in Gent, die vaak wordt gezien als sterk afhankelijk van subsidies en uitkeringen, is echter nogal woedend over de samenwerking met een ‘rechtse’ partij. De socialistische vakbond ABVV heeft haar leden al opgeroepen om tegen de coalitie te stemmen, wat de stemming bijzonder spannend maakt. Conner Rousseau is zich hiervan terdege bewust en heeft de afgelopen dagen opnieuw laten zien waar hij goed in is: een toneelstuk opvoeren. Hij presenteert zichzelf als de eenvoudige jongen die opkomt voor de gewone mensen, maar iedereen met een minimum aan intelligentie weet dat Conner nooit arm is geweest. Insiders beweren zelfs dat hij rechtser is dan de gemiddelde N-VA-politicus, zowel op economisch vlak als in zijn visie op immigratie. Dit werd vorig jaar zelfs pijnlijk duidelijk tijdens het incident met de politie na een avondje uit, maar dit lijkt in de media vergeten te zijn. Door nu stevig uit te halen naar de “rechtse tegenstanders” probeert Conner zijn partijleden te overtuigen om zondagavond akkoord te gaan met de coalitie met N-VA. Deze coalitie is immers belangrijk voor hem, aangezien hij een deal heeft gesloten met Bart De Wever over samenwerking in verschillende steden, Vlaanderen en zelfs op federaal niveau. Sommige bronnen beweren zelfs dat in die deal ook is afgesproken dat DPG Media de schandalen rond Conner stilhoudt. Hoewel ik deze informatie niet kan verifiëren, zal de tijd leren of er waarheid in zit. Ik vermoed dat Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, hier ook weet van heeft. Ik hoor hem nog zeggen tijdens het grote verkiezingsdebat: "Wie voor N-VA kiest, kiest voor Vooruit..."


Wat we nu zien tussen Conner en Bart is in elk geval puur toneel, en tegen Kerstmis zal er meer dan waarschijnlijk een nieuwe Arizona-regering zijn. Uiteraard zullen de verschillende partijen nog wat openlijk ruzie maken, voornamelijk om hun achterban te laten zien dat ze nog principes hebben. Die principes zijn er echter nauwelijks, vrees ik. Behalve bij Bouchez. Als ik hem goed inschat, heeft hij wél nog principes, en ik hoop echt dat hij die in de komende weken, maanden en jaren niet laat varen. Dat zal ook nodig zijn, zeker als we de Supernota van Bart De Wever lezen. Die is namelijk pure horror.


Het is vooreerst schrijnend om te zien hoe groot het verschil is tussen wat Bart De Wever vóór en na de verkiezingen zegt. Zodra de verkiezingen voorbij zijn, verdwijnen de beloften in de prullenbak. Bart weet heel goed dat er de komende 4,5 jaar geen verkiezingen meer zijn, en hij wil die tijd gebruiken om samen met zijn goede vriend Conner veel te realiseren. Hoewel het officieel nog maar om ontwerpnota's gaat, durf ik nu al te voorspellen dat de N-VA ons de komende jaren veel welvaart zal kosten. Het kan maanden, misschien zelfs jaren duren, maar de hardwerkende Vlaming, of zij die hun hele leven hebben gespaard, zullen binnenkort hun tanden knarsen. Veel mensen zullen dit misschien afdoen als onzin, maar binnen een paar jaar zal helaas blijken dat ik opnieuw gelijk heb.


Allereerst is het belangrijk te benadrukken dat de volgende regering inderdaad voor een gigantische uitdaging staat. Alexander De Croo en zijn Vivaldi-coalitie hebben ons land werkelijk in de problemen gebracht. Miljarden aan extra schulden werden gemaakt en onbekwame ministers, vooral van de groene partijen, laten een puinhoop achter. Dit gebeurde 20 jaar geleden ook al met paars-groen, maar deze keer is het mogelijk nog dramatischer dan onder Guy Verhofstadt. Nochtans zijn de oplossingen niet ingewikkeld. Er is geen land ter wereld waar de overheid zo groot en inefficiënt is als de onze. We hebben het hoogste aantal ambtenaren per hoofd van de bevolking en maar liefst vijf bestuursniveaus. België telt 31.800 politieke mandaten en 1,3 miljoen ambtenaren, wat betekent dat meer dan 20% van de werkende bevolking voor de overheid werkt. Ter vergelijking, in Nederland is dat 12%, in Duitsland 11%, en in Zwitserland ongeveer 10%. En dan hebben we het nog niet over de werklozen en langdurig zieken, waar we het ook slechter doen dan onze buurlanden.


In de Supernota van De Wever wordt er helaas nauwelijks aandacht besteed aan het verminderen van het aantal ambtenaren of aan het besparen op de overheid. In plaats daarvan ligt de focus vooral op het verhogen van belastingen en het uitbreiden van controles. Vooral dat laatste springt in het oog als je de hele nota leest. Laten we beginnen met de belastingen. Bart De Wever wil binnenkort ook huurinkomsten belasten aan 30%. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien geen gek idee. Werk wordt in ons land al belachelijk zwaar belast, dus waarom zou je huurinkomsten niet ook belasten? Dit lijkt op het eerste gezicht eerlijk en logisch. Als dit voorstel echter deel zou uitmaken van een bredere hervorming waarbij ook de overheid bespaart en haar uitgaven vermindert, dan zou dat te verdedigen zijn. Maar in de Supernota van Bart De Wever gaat het helaas alleen over het heffen van extra belastingen, niet over hervormen of besparen.


Ten eerste worden de echt rijken door deze belasting nauwelijks getroffen. Mensen met omvangrijke vastgoedportefeuilles zitten namelijk vaak al in vastgoedvennootschappen en blijven buiten schot. Wie wél geraakt wordt door deze maatregel, zijn de gewone mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt en gespaard om een tweede woning te kunnen kopen, vaak met het oog op verhuur om wat extra inkomsten te hebben voor hun oude dag of om een rusthuis te kunnen betalen. Veel van deze verhuurders hebben hun eigendom niet verkregen door simpelweg te speculeren op rendement. Ze hebben net als iedereen jarenlang hard gewerkt en gespaard om uiteindelijk in vastgoed te investeren. Door de belasting op huurinkomsten te verhogen, straf je juist de mensen die hun financiën zorgvuldig hebben beheerd, terwijl anderen hun geld wellicht verkwisten aan luxe zoals reizen of onnodige uitgaven.


Je hoeft geen genie te zijn om in te zien hoe desastreus dit zal uitpakken als het wordt doorgevoerd. Het eerste directe effect zal zijn dat huurprijzen flink zullen stijgen, omdat eigenaars de extra belasting eenvoudigweg zullen doorberekenen. Of ze verkopen hun panden, waardoor het aanbod aan huurwoningen daalt. Dit leidt vervolgens tot een grotere vraag naar huursubsidies en een overheid die nog meer sociale woningen moet bouwen, waarvoor uiteraard meer belastinggeld nodig is. De belastingdruk in ons land zal daardoor alleen maar verder toenemen. We komen dan in een situatie terecht zoals in Nederland, waar veel mensen tot hun 30ste bij hun ouders blijven wonen omdat de private huurmarkt bijna onbestaande is, en de rest wordt gereguleerd door de overheid, wat tot een groot tekort leidt. Wat elke burger met gezond verstand kan voorspellen, lijkt de politiek niet te begrijpen... of doen ze het expres? Ik begin steeds meer te geloven dat het opzet is, vooral als je kijkt naar bepaalde politici van de N-VA.


Op Vlaams niveau hebben Diependaele en Demir met de renovatieplicht het bezit van een eigen woning voor velen binnenkort onbetaalbaar gemaakt. Daarnaast is er de verplichte digitale meter, die het voordeel van terugdraaiende tellers voor zonnepaneeleigenaars heeft weggenomen. Op federaal niveau richt De Wever zich binnenkort op verhuurders, waardoor hij de huurprijzen zal opdrijven. Eerst leggen ze eigenaars dure regels op, vervolgens belasten ze de huurinkomsten. Het blijft me verbazen hoe gemakkelijk méér belastingen worden verdedigd, terwijl België al koploper is. Investeringen in de huurmarkt zullen verder afnemen, huurprijzen zullen stijgen, en de roep om meer sociale woningen zal luider worden. Een vicieuze cirkel die uiteindelijk meer geld kost dan oplevert. Ondertussen zullen mensen met veel vermogen België steeds vaker verlaten, want voor velen is dit de spreekwoordelijke druppel bovenop de al torenhoge belastingen.


Helaas blijft het niet alleen bij het belasten van huurinkomsten. In de Supernota van Bart De Wever staat namelijk dat de fiscus onbeperkte toegang moet krijgen tot al onze bankrekeningen. Gaat de fiscus binnenkort permanent in je bankgegevens snuffelen? In de nota wordt gesproken over het gebruik van software om frauduleuze geldstromen op te sporen, wat de staatskas zou moeten spekken. Je zou niet weten wanneer de overheid je financiële gegevens inkijkt en waarom. Welkom in België, het nieuwe China van West-Europa. Of misschien nog erger… naast de ANPR-camera's die al alles in de gaten houden, krijgen we nu echt Big Brother. De overheid als almachtige controleur, wat voelt als een eerste stap naar een vermogenskadaster. Jos D'Haese wordt misschien geen burgemeester van Antwerpen, maar zijn ideologie lijkt probleemloos uitgerold te worden. Wie heeft de communisten nog nodig als je Bart De Wever hebt?


Ik heb zojuist twee punten aangehaald die voor de meeste mensen wel duidelijk zijn. Helaas bevat de Supernota van Bart De Wever nog veel meer maatregelen die funest zijn voor de hardwerkende kleine ondernemer. Een korte opsomming: 10% belasting op de meerwaarde van aandelen, belasting op interne meerwaarden en aandelenverkoop, herwaardering van voordelen van alle aard, afschaffing van de liquidatiebonus, het uitdoven van de VVPR-bis-regeling, verhoging van de roerende voorheffing op liquidatiereserves, zwaardere belasting op tankkaarten, en nog veel meer. Het lijstje is schrijnend lang. Het is nu duidelijk waarom de federale regeringsvorming moest worden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Als de kiezers eerder hadden geweten wat er op tafel lag, zou de N-VA zwaar afgestraft zijn. Een stem voor de N-VA bleek uiteindelijk een stem voor de uitvoering van een socialistisch programma. Veel N-VA-kiezers dachten een vrije markteconomie te steunen, die welvaart zou brengen voor iedereen. Wat ze in werkelijkheid krijgen is echter meer controle, boetes en belastingen. Vivaldi II, maar dan een tandje erger dan onder Alexander De Croo.


Een land dat systematisch elke vorm van ondernemerschap ondermijnt—door kleine verhuurders, zelfstandige ondernemers, beleggende Vlamingen en ouders die willen schenken te benadelen—creëert een nog grotere 'hangmatklasse' dan we vandaag al zien. Het is moeilijk voor te stellen dat Bart De Wever dit niet zelf doorziet. In mijn ogen doet hij het dan ook doelbewust, en dat is des te pijnlijker. Aan wie heeft hij zijn ziel verkocht?

Helaas moeten Vlamingen niet op hun eigen Vlaamse regeringspartijen rekenen om deze belastingverhogingen tegen te houden, maar eerder op de Franstalige MR van Bouchez. De tijden zijn veranderd... Als de MR in Vlaanderen opkomt, halen ze 30%, en dan zal de N-VA imploderen. Jammer genoeg staan er de komende jaren geen verkiezingen op de kalender. Het zal dus aan ons liggen om de N-VA-mandatarissen duidelijk te maken dat ze hun Grote Leider ter verantwoording moeten roepen voor de waanzin in de Supernota.

Geen enkel land heeft ooit welvaart opgebouwd door zijn burgers te overladen met belastingen, en België vormt daarop geen uitzondering. Zoals eerder aangegeven, moeten we vooral onze uitgaven kritisch onder de loep nemen, ons focussen op kerntaken en de meeste subsidies aan multinationals en vzw's schrappen.


Helaas moeten we ook vaststellen dat bijna alle Vlaamse partijen dezelfde richting lijken te volgen. Ze pleiten voor minder democratie, meer dictatuur en censuur. Tegelijkertijd willen ze meer belastingen, boetes en schulden opleggen, wat de economische achteruitgang alleen maar zal versnellen en tot meer faillissementen zal leiden. Daarnaast worden er strengere klimaatregels ingevoerd, terwijl de overheid tegelijkertijd de bevolkingssamenstelling drastisch verandert. De opkomst van woke-ideologie krijgt meer aandacht, terwijl oorlogsdreigingen toenemen. Ten slotte worden besparingen doorgevoerd op de verkeerde plekken, terwijl de gebieden waar besparingen echt nodig zijn, onaangeroerd blijven.


Helaas is dit geen typisch Vlaamse of Belgische kwestie, maar past het perfect in een bredere trend die we in bijna heel West-Europa zien. De Europese Unie wil nu vanuit Brussel bepalen wat we op het hele continent nog mogen zien op het internet. Alleen politiek correcte boodschappen en gestroomlijnde, conformistische gedachten zullen worden toegestaan; alles wat hiervan afwijkt, zal verboden worden of kan zelfs leiden tot boetes. Dit betekent dat afwijkende meningen, kritische geluiden en alles wat buiten het voorgeschreven narratief valt, de kop ingedrukt worden. We hebben het traditionele communisme niet meer nodig, want een nieuw soort controlemaatschappij, een soort "soft" communisme, is al in opmars in de vorm van toenemende censuur en regulering.


Toch is er hoop, want steeds meer burgers beginnen dit te doorzien. De woede tegenover de politiek correcte partijen, die ons continent met hun betuttelende en verstikkende maatregelen ten gronde dreigen te richten, groeit met de dag. Mensen hebben genoeg van de overregulering, de alsmaar stijgende belastingdruk en de inmenging in hun persoonlijke levenssfeer. Ze willen terug naar een maatschappij waar vrijheid, gezond verstand en persoonlijke verantwoordelijkheid centraal staan.


Hoewel er in ons land voorlopig geen verkiezingen op de agenda staan, hebben andere Europese landen wel die kans. De kiezer daar laat steeds duidelijker zijn onvrede blijken en begint zich af te keren van de partijen en politici die extremistische, links-ideologische maatregelen doorvoeren. In heel Europa zien we dat partijen die pleiten voor vrijheid, minder overheidsbemoeienis en lagere belastingen steeds meer steun krijgen. Dit is een teken dat het tij aan het keren is.


We moeten geloven dat, net zoals altijd, het evenwicht zich herstelt. De mens is van nature vrijheidslievend, en het is slechts een kwestie van tijd voordat deze drang naar vrijheid opnieuw de overhand krijgt. Laten we ons niet laten ontmoedigen door de huidige situatie, maar samen blijven werken aan een toekomst waarin we onze fundamentele vrijheden terugwinnen.


Daarom roep ik iedereen op om dit proces te versnellen: spreek met mensen om je heen, leg uit waarom zowel Bart als Conner niet te vertrouwen zijn en waarom we op zoek moeten naar echte oplossingen die onze welvaart en vrijheid beschermen. We kunnen dit proces niet alleen stoppen, maar ook omkeren. Samen kunnen we een betere toekomst bouwen voor onszelf en de volgende generaties. Laten we hier met positieve energie naartoe werken en het tij keren – onze stem en onze inzet kunnen het verschil maken!


Steven Arrazola de Oñate

 
 
 

Comments


DONATIE
DONATIE

Met uw kleine steun blijft deze website online zonder reclame

Doneer een bedrag naar keuze. Met €1 euro zijn wij al enorm tevreden.

Dankjewel voor uw steun!

bottom of page